2021. április 8., csütörtök

Bosszúállók Magyarországon (karácsonyi kiadás)


Fandom: Marvel
Páros: Steve/Natasha, Clint/Bucky, Tony/Stephen
Műfaj: crack, humor, fluff
Leírás: A cím is mutatja: a hőseink (Steve, Natasha, Clint, Bucky, Sam, Tony, Peter, Thor) eljönnek Magyarországra karácsonyozni/szilveszterezni. Nagyon sok belsős poén, összecsapott ugrálás, és néha félig komolyan is veszem magam. (Az ötletek nagy része nem az enyém, hanem ötletbörzézésből alakult, én csak megírtam.)
Kihívás: egy Marvel crack fic, amiben a következő szavakat kellett felhasználnom: két kicsi LEGO, Orbán Viktor, puttó segg, sámánok, terroristák, Etióp Esélyegyenlőségi Ombudsman.
Hossz: 6.6k
Kelt: 2021. 04. 08. (egy hét alatt)

Nagyon sok minden fut át az ember fején, ha a Bosszúállók lehetséges karácsonyi elfoglaltságaira gondol: feltételezhetően köztük van a toronyban megtartandó hatalmas ünneplés elképzelése, csakis a szuperhősök és hozzátartozóik jelenlétében, hatalmas fenyőfával a csarnokban, kivilágított Mjölnirrel az asztal közepén.
Ezzel szöges ellentétben volt a 2017-es decemberi összeverődött csapat, akik „polgárháborún” végigkínkeseregve ott lyukadtak ki, hogy kénytelenek voltak megint egybeülni – Tony megbánva mindent; Steve még annál is jobban szégyellve a mindennél is többet; Natasha visszakeveredve a köreikbe Clinttel és Buckyval (utóbbi kettő valamikor az elmúlt három hónapban volt hajlandó beismerni maguknak is, hogy a hajnal kettes találkáik randi-zónába sodorták őket); Peter hozzácsapódva a nagyokhoz annak a reményében, hogy végre teljes értékű Bosszúálló lehet (nem lehet); Sam elmaradhatatlan velejárójaként a nyugdíjasoknak; Thor pedig visszatérve Asgard törmelékeiből (Loki azonnal eltűnt, hogy Ragnarököt követően leszálltak a Földön). Ez a csapat ketté szedve igyekezett a karácsonyi célhoz: Budapest. Peternek nem kis gondolkodásba telt, mire behatárolta, hogy az 1) Magyarország, 2) Európa.
Bruce egy másik bolygó világvégéjéből megmenekülve nem akarta kockáztatni a következőjét is, így fél évig nem is szándékozott elhagyni akár a házát is, nemhogy a kontinenst; ő a szobája biztonságából tervezte végigkísérni az élőközvetített kelet-európai utakat Tony szemüvegén át.
Kapva az ötleten, Peter szentül megfogadta, hogy nem válik meg a csuklóra erősített kamerájától, és végig fogja dokumentálni Nedéknek ezt az utat.

Így adódott az első társaság kalandos utazáskezdése, ami már ott félrement, hogy egy magánrepülőn voltak. Békéscsaba felé. Aminek van egy reptere, mint kiderült.
Natasha volt az ügyeletes szakértő, és a többiek vakon követték őt – ezek voltak a „befolyásolhatóak,” akiknek az is újdonsággal hatott, hogy Magyarország létezik: Tony, Peter és a jóhiszemű Thor, aki nem szántszándékkal volt tudatlan, csupán senki sem vesződött vele, hogy valaha lerakjon elé egy térképet. Rácsodálkoztak volna, hogy azonnal meg tudná jegyezni; a 2013-as greenwichi harc óta London egész metróhálózata is az eszében élt.
Nem mintha Natasha nagyon ki akart volna tolni mindannyiukkal – Peter nagyon jámbornak tűnt, Thor pedig nem tett soha semmit ellene, de róluk feltételezte is, hogy pozitívan fogják fel a hosszú kitérőt és tájnézést. Ellenben Tony nem volt olyan szerencsés, hogy Natasha meg akarja kímélni a vesződéstől.
Ezért tartottak nem a főváros, hanem Békéscsaba felé, ahol a sima leszállást követően a csomagokkal együtt leléptek a csíkozott betonra; vagyis a többiek gondtalanul kerültek talajra, Tony pedig diszorientáltan csinált egy féllábú piruettet, aminek a végén a hátsófelével tompította az érkezését – a közemberek ezt csak „leesésnek” hívják.
- Még csak most érkeztünk, ne henyélj. – Natasha elhúzta a bőröndjét azon a helyen, ahol az előbb még Tony keze támaszkodott. – Thor, szívem, tudom, hogy nem létezik olyan tömeg, amiben elveszhetsz, itt pedig még tömeg sincs, de rossz irányba mész.
Thor, aki az Alföld laposságával szemezett, és aki valószínűleg a legmagasabb pontot képezte többkilométeres körzetben, most megfordult. A befont haja a vállán pihent, az egyik szemét pedig szemkötő fedte.
- Igazad van, Natasha, itt te vagy otthon, téged követünk.
- „Nahát milyen különös, furcsa egy hely ez, te itt laksz?” – idézte Tony kötelességtudóan a mai nap ötödik filmjét, miközben feltápászkodott, és Peterrel az oldalán elindult a… mező felé? Úgy tűnt, mindenhol csak mező van.
Natasha felhorkant.
- Nem hiszem el, hogy Harry Pottert idézel, Tony, visszavonom a beszédjogaidat a következő harminc percre.
- Oh, az az a régi klasszikus? – szólt közbe Peter, amire két felháborodott hördülést is kapott.
- Nem régi, csak te vagy fiatal.
- Van is egy Hermione nevű évfolyamtársam—
Tony eltakarta az arcát kínszenvedésében.
- Uram. Isten.
Thor udvariasan érdeklődő arcot vágott, hiszen már meg sem próbálta megérteni az utalásaikat.
Átlépve a reptérkapuként szolgáló őrépületen végre hivatalosan is megérkeztek Magyarországra, ami a decembert meghazudtolón langyos és zöld volt.
- Hol a tél? – tette fel a kérdést Tony, amire három választ kapott:
- Globális felmelegedés – felelt nagy bölcsen Thor.
- New Yorkban sem kapunk valami sok havat – jegyezte meg Peter.
- Másik géppel jön – mondta Natasha, Buckyra célozva.
- Teljességgel jogos – zárta le a beszélgetést megfáradva. A kékszínezett szemüvege az orrnyergén ült, de nem a fényt szűrte ki, hanem az árfolyamok futó sorait írta ki neki a beleépített komputer.
Natasha hívott telefonon egy taxit a beállt csendben, Peter legnagyobb elképedésére, nem angolul beszélve.
- Te tudsz magyarul?
- Muszáj volt, ha egyszer ide épültem be egy időre.
- Ez egy nagyon szép tulajdonság – jegyezte meg Thor. Tony felsandított az istenségre.
- Egyébként még mindig nem teljesen tiszta, mi történt a hajaddal, hogy amikor megérkeztél, kopasztott bokszolónak néztél ki, pár nappal később pedig már megint kalózhajókapitánynak.
Thor titokzatosan mosolygott.
- Nem árulom el a trükkjeim, Stark. Úgy hiszem, a kedves doktor is ezt mondaná hasonló helyzetben. Tényleg, Strange hogyhogy nem jött? – érdeklődte.
- Biztos szakítottak – jegyezte meg Natasha epésen.
- Hé! – háborodott fel Tony. – Nagyon stabilan áll a kapcsolatunk. Csak kijelentette, hogy nem hajlandó velem karácsonyozni külföldön, biztos valami sámánokkal találkozik.
(Az igazság az volt, hogy a beszélgetés valahogy így ment: „Nem akarsz csatlakozni hozzánk?” „Nem érek rá, műtök.” „De már évek óta nem praktizálsz—” „MŰTÖK, ELFOGLALT VAGYOK!”)
Natasha megforgatta a szemét.
- Persze, hogy stabil a kapcsolatotok, nem volt ideje inogni. Clint és Bucky régebb óta együtt vannak, mint ti.
- Csak vártam az igazira.
- Ez Steve szövege, és tőle ténylegesen aranyos.
A közeledő taxira mindannyian felnéztek, és végül valahogy meg is oldották, hogy arra a húsz percre mind a négyen beférjenek a hat váltakozó méretű táskával együtt egy autóba. Peter nagyon erőlködött becsukni az ajtót, aztán nem lélegezni, mert nem maradt hely a tüdejének, amennyire beleállt az egyik bőrönd sarka. A Retro Rádió elkényelmesedve ontotta magából a mulatóst. Natashának tüsszentenie kellett a dohányszagot elnyomó autóillatosítótól, aminek vegyszerbe dobott műanyag szaga volt. Thornak kényelmetlen szögben állt a nyaka az alacsony belmagasság miatt. Tony eltűnt három táska mögött.
- Hova megyünk? – préselte végül ki magából Peter.
- Muronyba – hangzott a felelet Natashától.
- Ott mi van? – szállt be a beszélgetésbe Tony hangja, mivel ő maga még mindig takarásban volt.
- Semmi.
- Akkor miért megyünk oda?
- Hogy ott is szálljon fel valaki a vonatra.
Tony elborzadva tátogta a „vonat” szót.
A táj ugyanolyan lapos maradt, ugyan az utak kátyúi egy kis izgalmat hoztak az életükbe, mire kidöcögtek a muronyi megállóba – ami egy darab épületből állt, és néhány sínből. Natashát igazolón senki sem várakozott a környéken, csak ők, amikor kihajtogatták magukat a kavicsos útra.
Peter kis szorongás után útbaigazítást kapott a mosdó felé, mert az idáig megivott három energiaital rossz ötlet volt. Aztán pedig fél órát várakozhattak a csomagjaikon ülve, ami alatt megvették a kis ablaknál a jegyeiket („Intercity jegyek, ha van olyan szerencsénk, hogy lesz IC kocsi csatlakoztatva,” mondta Natasha); Tonynak három bőröndje is volt, így akadt elég neki, hogy még a két lábát is felrakja a tetejükre. Ezzel csak az a nehézség járt, hogy mikor végre az állomáson állt a vonat, Tony volt az utolsó, aki felszállt, és azt is csak félsikerrel kivitelezte egyelőre, mert senki sem akadt, aki segített volna neki a három hatalmas poggyászával – Natasha megmondta Thoréknak, hogy hagyják csak Tonyt egyedül túllépni az élet adta nehézségeken.
A mozdony (amin egy árva IC kocsi sem volt) tíz perce időzött az állomáson, és minden rendszeres utas jól tudta, hogy a várakozási idő nem szokta meghaladni a megszokott egy percet, így szolid kurva anyázások közepette Tonynak csak sikerült felkecmeregnie a fülke biztonságába. Natasha gyakorlottan társalgott a többi négyes ülés utasaival magyar nyelven, hogy eloszlassa a gyanúsítgatásokat: nem „azzal a külföldivel” érkezett, legfeljebb az idegenvezetőjeként.
Peter az ablaknak nyomódva figyelte, ahogy kihúztak az állomásról lustán zakatolva, miközben Tony kifújva magát leült mellé; a bőröndjeit esélytelen volt várni, hogy felkerüljenek a fejük feletti poggyásztartókba, így azok a lábaiknak koccantak, ahogy ők négyen egymással szemben szorongtak.
- Szerintem meghúztam a hátam – panaszolta Tony, és másfél óráig senki nem mondott erre semmit.
Natasha elküldte Steve-nek üzenetben, hogy Tonyn kifogott a romániai vonat; Bucky visszaírt a telefonjáról, hogy büszke a fogadott hazájára.

Mire felértek Budapestre, Thornak Natasha vállára hajtva pihent a feje, és vele együtt olvasta a bulvárcikkeket a telefonján; Peter eleget fotózta az alföldi tájat, hogy egy életre megörökítse minden szegletét; Tony pedig hátracsuklott fejjel horkolt az orrában. Időközben a rendhagyó Kőbánya-Kispest megállónál át tudtak integetni Buckyéknak, akik a reptérbuszon pattogva vigyorogtak.
- Ez nem úgy néz ki, mint a Keleti – jegyezte meg Natasha kis érdeklődéssel a hangjában, cseppet sem aggódva, mikor behúztak egy állomásra. Tony, észlelve már a sokadik zavart a napjukban, felébredt.
- Hát akkor hogy néz ki? – kérdezett vissza.
- Nyugati. – A nő Peter aggodalmas pislogásától kísérve kezdett MÁV híreket olvasni a telefonján. – Vágányzár van, szóval el lettünk terelve.
- Az baj? – kérdezte Peter óvatosan, de egy megnyugtató pillantást kapott válaszul.
- Tessék pakolni, férfiak, leszállunk.
Ez a mondat azonban a három bőröndös Tonyt nem nyugtatta meg, ám a térdízületét igen, mert végre kinyújthatta a lábát.
Thor bebizonyította, hogy képtelen elveszni egy tömegben, mert az emberek szétváltak körülötte, ha kivételesen nem ő volt az, aki átvágott köztük; a peronon igencsak látványosak voltak, ugyan senkinek nem voltak feltűnően Bosszúálló-szerűek, mindössze a kapásból három kamera és a jellegzetes turista-baseballsapka Thor majdnem kétméteres termetén még a Nyugati pályaudvarban sem a legszokottabb volt.
Natasha felmérte a helyzetüket.
- Akkor megint taxizunk.
- Remek – nyugtázta Tony őszinte megkönnyebbüléssel. – De nem vagyok hajlandó veletek egy kocsiba belepasszírozódni megint.
- Remek – nyugtázta Natasha is, és nem sokkal később már három sárga taxi előtt álltak, ami legalább mindannyiuknak ismerős volt New York után. „Van pénz lóvéra,” mormogta az egyik sofőr.
- Ugye nem kell egyedül mennem? – kérdezte Peter, miközben Tony egymaga elfoglalta az egész hátsó ülését az egyik autónak.
- Te velem jössz – húzta maga után Natasha, és nézték, ahogy Thor is beszáll egy másik autóba. Tony bőröndjeivel még mindig a küszködés ment a csomagtartónál. – A Keletibe kérem – fordult a saját sofőrjükhöz, és el is indultak.
Tíz perc múlva egyedül ácsorogtak a másik pályaudvar előtt.
Thortól egy kicsit elveszett üzenetet kaptak, amiben valami étel mibenlétéről érdeklődött: a neve rúnákkal volt írva, amikről Natasha nem is tudta, hogy meg lehet jeleníteni telefonon.
„Ez milyen mi???” volt a hozzábiggyesztett kérdés.
„Várj, le kell fordítanom.” Továbbította Tonynak mindezt, aki kis idő után visszadobta:
„ʧýlʌk pʌrkʌɫt – ez amúgy mi?”
„Csülök pörkölt,” informálta Natasha mindkettejüket. „De Thor, te ezt honnan vetted?”
„Hallás alapján próbáltam leírni, mert a sofőröm minduntalan ezt emlegeti, hogy próbáljam majd ki.”
Natasha most először volt igazán büszke a választására, hogy ide hozta őket.
Thor hamarosan megérkezve szállt ki, és bősz bólogatások és egy tisztességes fizetés után megállt Natasháék mellett.
- Elmesélte a sofőröm az egész életét, igazán tanulságos volt. – Elrévedt a tekintete. – Valami Orbán Viktort szidott.
- Mr. Stark hol van? – kérdezte Peter, és kicsit idegesen pislogott körbe. Natasha a telefonjára nézett.
„Tony, hol vagy?”
Megjelentek a gépelés ugráló pontjai. „Nem tudom, már vagy a negyedik hídon megyünk át. Mi ez a város, valami szigetekre épült?”
Peter lebiggyesztette a száját.
- Mi nem is láttunk hidat, ez nem fair.
- Majd felmehetsz rá fotózni, megengedem – ígérte neki Natasha, miközben eltette a telefonját.
- Tényleg? – jött a csillogószemű áhítatos kérdés. Aztán: – Mr. Stark rendben lesz?
- Mikor nem volt rendben?
- Soha – mondta Thor nagy komolyan.
Tonyra további fél órát kellett várni, ami után felettébb meglepődött arccal szállt ki melléjük.
- Nagyobb ez a város, mint gondoltam – mondta végül. – De mindegyik része egyformán néz ki.
Natasha kegyesen nem közölte vele, hogy talán azért, mert csak köröztek, hogy járjon a taxióra, hiszen láthatóan gazdag, hozzá nem értő külföldi volt az utas.
- Merre legközelebb? – kérdezte Thor nagy készen, a vállán a táskájával.
- Sétálunk egy kicsit.
Tony lemondóan káromkodott.
A séta a Blaha Lujza térre a metró felé azért volt érdekes, mert Peternek feltűnt, hogy a Keletinél is volt megálló, de bölcsen nem szólt; és mert Tonynak valahogy sikerült kisebb fennakadás nélkül eljuttatnia minden csomagját, magával együtt, a kívánt célra.
- Itt van a havi bérletetek, kérlek, ne hagyjátok el – szólt Natasha, azzal lerobogott a lépcsőn. Tony lelombozva vitte le nagy bumlizással a bőröndjeit az aluljáró szintjére, kisebb-nagyobb kék foltokat szerezve a térdére menet közben. Mindez alatt szüntelenül Natashát szidta, aki kedvtelien fordult feléjük. – Oh, és vigyázzatok a motyótokra, mert hajlamosak elkerülni tőletek errefelé.
- Jókor mondod – szemlélte Tony a háromról kettő darabra csökkent poggyászát.
- Szívesen – biccentett Natasha, és teketóriázás nélkül elkezdte Thorékat előre vezényelni. Indokolatlanul nagy nehezen navigáltak le az összetéveszthetetlenül egyértelmű egyenes mozgólépcsőn, és csak az egy megállós utazás alatt kezdett Tony gyanakodni.
- Te tényleg lehoztál minket mindössze egy megállóra?
Natasha megvonta a vállát.
- Miért, mit csináltunk volna, lesétáljuk? Hiszen nyaralunk.
- Helyesbítek: telelünk. De eddig minek sétáltunk?
- Hogy lássatok tájat.
Tony sértő kézmozdulata után a csapat kioldalgott a metróból, hogy felmenjenek az Astoriára, ahol a szállójuk várta őket – Steve-ékkel együtt.
A másik összeverbuvált társaság azokból állt, akik eleget tudtak Magyarországról, hogy csakis Ferihegyre legyenek hajlandóak érkezni a magángépükkel: Steve, Sam, Bucky és Clint.
- Csak ideértünk – húzta ki magát Natasha, és Steve oldalának dőlt, miközben Clint vállába bokszolt.
- Mi is – felelte Bucky, megborzolva közben Peter haját –; borzasztó csúszásban voltunk.
- De ti Pestre érkeztetek még sokkal előttünk, nem? – pislogott Peter.
Bucky felmutatta a bal karját.
- Fémdetektor.
Tony ekkor nevette el magát, de olyan hevesen, hogy a végére a könnyét kellett törölgetnie.
- Ez; ez volt a karácsonyi ajándékom. Bármit is vettél, Barnes, nem kell, ez mindennél jobb.
- Merész elképzelés, hogy vettem neked bármit is, Stark.
- Menjünk már be, mert lehugyozom a bokámat – szólt közbe Clint.
- Szóval bemész, mert bent akarod lehugyozni a bokádat? – vihogott Bucky.
Sam vetett véget a szócsatának, hogy beterelje őket a lobbiba, ahol Natasha simán elintézte a becsekkolásukat, hogy mindenki felvigye végre a poggyászt az emeleti szobáikba: két duplaszobás lakosztály, amit majd lesz idejük kiharcolni, hogyan osztanak be.
Miután így összeálltak, kényelmesen átöltözve lesereglettek a buszmegállóba, hogy metrópótlóval suhanjanak; a Deák Ferenc térig nem is érte a lábuk a padlót, úgy repültek.
- Tudod, Nat – kezdte Bucky mellékesen, amikor kiléptek az utcára, és megcsapta őket az adventi vásár fénye és zaja –, most kifejezetten beillesz a magyar tömegbe ezzel a szereléssel.
Natasha lepislogott a könnyed olívazöld parka kabátjára, fekete leggingsére és ugg csizmájára. Peter a háttérben latolgatta, vajon mennyire lenne feltűnő egy villanyoszlopra mászni, hogy fentről tudja fényképezni a teret.
- Az volt a cél. Te mire hajtasz ezzel a szőrmés megjelenéssel? – vette szemügyre Bucky kinézetét: a Clinttel összeillő kötött pulcsi még szerethetően apukás volt, de mellé a szőrös mellény és bolyhos sapka kombó már-már szándékosságot vagy nagy hozzá nem értést sugallt. – Úgy nézel ki, mint egy rajzfilm medve.
Ezen Steve kezdett el kuncogni.
- Hé, te is emlékszel, amikor elkezdtek Bucky Macikat gyártani régen? Miért volt piros harisnyája?
- Fogd be, Steve, megígérted, hogy erről hallgatni fogsz – sziszegte Bucky, és megcsapta a másik hátát. – Rajtad kardigán van? Ezzel a farmerrel?
- Te csak meg se szólalj, rajtam legalább nincs keresztben egy hasitasi.
- Mi baj azzal? – kérdezte Clint, megigazítva az említett hasitasit a kötött pulcsija felett. – Tudod, mennyi füstbomba fér el ebben?
Ekkor beértek a tömeg sűrűjébe, így lépésben tudtak csak haladni az árral szemben. Natasha valahonnan a Fila válltáskájából elővett egy előre vásárolt, de még mindig meleg kürtőskalácsot, ami az itteniek kétszerese volt méretben, de töredéke árban. Steve kérdezés nélkül lecsippentette a tetejét magának.
Thor kellemesen ellátott mindenki felett, így leginkább arra mentek, amerre ő látta, és így keveredtek ki a Vörösmarty tér közepére egy-egy pohár forralt borral a kezükben – Peternek csupán alkoholmentes puncsot engedtek meg –, ezerötszáz forintos kürtőskalácsokkal a markukban.
- Igazán hiányolom a havat – ismételte Peter, ahogy az ujjait melengette a párás zacskón.
- Én őszintén szólva már nem – jegyezte meg Tony, akit a vékony, elegáns öltönye nem védett az emberek közé beszökő széltől. Rápislogott Samre, aki védekezően emelte maga elé az epres-pisztáciás kézműves csokoládétábláját.
- Nem, Stark, nem cserélünk kabátot.
Tíz perc múlva Tony elégedetten hordta Sam motoros bőrdzsekijét – felhajtott ujjal –, míg Sam a zakót próbálta eligazgatni a vállán. Nem kellett sok idő, hogy Tony úgy döntsön, ez a tökéletes alkalom Instagram képeket csinálniuk, így el is ragadta a vlogoló Petert az egyik stand elől.
Thor rátalált a szuvenír boltok csodájára, így büszkén cserélte a baseballsapkáját Magyarország-mintásra, ami eltéveszthetetlenül turistának bélyegezte a szürke melegítőjében, de amit ő megtiszteltetésnek vett: az egész Földön vendégként volt jelen eddig is, ez sem volt más. Kegyesen csinált Natasháékról néhány képet, ahogy Steve egy felszúrt eperrel hadonászott nevetve; Bucky a háttérben pofákat vágott, amíg nem kapott egy sajtos pogácsát a szájába.
Egyízben Tony elképedve csapkodni kezdte Peter vállát, aki cserébe úgy nézett rá, mintha legalább egyiküknek szívrohama lenne.
- Az ott Fury?
- Hol? – kapta fel a fejét Clint, aki időközben elkobzott egy bevásárlókocsit az egyik üzletből. A kocsiban ülő Bucky unottan legyintett a mézeskalácsház mellől.
- Ja, a forraltborral? Igen, már tíz perce minket néz, szerintem hivatalosan is kitagadja az összes gyerekét: minket.
Maria Hill egy kürtőskalácsot emelt a tiszteletükre, aztán karöltve eltűnt Furyvel együtt egy bódé mögött.
Sam elvette Thor fél perecét, és azzal gesztikulált.
- Ezek tudnak kikapcsolódni? Ez a S.H.I.E.L.D.-nél szabad?
- Nincs S.H.I.E.L.D. – emlékeztette Natasha. – Mindent szabad.
Bucky ennek tiszteletére betolt egy egész kenyérlángost.
Végül Peter kapott egy egyujjas kesztyűt és egy műanyag pénztartót a nyakába Natashától, aki állította, hogy ezek mind helyi szokások; Thor pedig nagyon megdöbbenve pislogott egy Starbucksból kilépő férfira, aki kiköpött Loki volt. Senki sem volt meggyőzve teljesen, hogy az nem Loki, főleg, hogy a zöld sellő a poharáról rájuk kacsintott.
A metró felé haladva csak ennyit lehetett hallani az andalgó Natasha-Steve pártól:
- Fogd meg a bicóm – rebegte Natasha.
- Könyököld meg a csukjám – duruzsolta Steve.
Bucky úgy tett, mint aki behányni készül, szóval Sam hátba verte. Clint szomorúan hagyta hátra a bevásárlókocsijukat a lépcső előtti járdán – Buckyval együtt, amiből sértődés lett. Tony két papírzacskóval a kezében csatlakozott a csapathoz, Peter pedig már most a képeket lapozta vissza a gépén. A sort Thor zárta, kezében egy Starbucks pohárral, ami maga sem tudja, hogy került hozzá.
A hotelba visszaérve hamar eldőltek a szobabeosztások: az egyik duplaszobába Steve-Natasha és Clint-Bucky költöztek be, míg a másikat Tony-Thor és Sam-Peter foglalták be. Natasha az ágyán elfekve görgette a Pesten Hallottam csoport posztjait, amin csak felszaladt a szemöldöke, mivel nem egy említette őket is; Sam Peterrel együtt válogatta a képeket a háttérben egy laptopon, és hirtelen ötlettől vezérelve létrehozott egy Bosszúállók YouTube csatornát, ahova a videóanyagokból kezdtek összevágni valami használhatót. Clint és Bucky magukra vállalták, pusztán baráti jóindulatból, hogy megmasszírozzák ők Thor vállát.
Még senki sem sejtette, hogy az éjszaka folyamán Tony versenyt horkol majd Thorral. Kérdéses, melyikük maradt alul.

A következő nap azzal telt, hogy a szállodai reggelit követően Natasha elvitte őket ajándékokért shoppingolni, ami egy érdekes metrós interakciót szült.
- Nem érdekel, hogyan csinálod, de fordulj meg az autópályán – magyarázta ötödször az egyik magyar utas a telefonjába. – Nem szoktam tőled sokat kérni, de ezt most oldd meg, Károly!
A leszállását követően Natasha és Bucky könnyezve borultak egymás vállára, és még Clint is vigyorgott. Thor nagyot kacagott velük, amire kiszedték belőle, hogy ő istenségként minden nyelvet ért, ha nem is tudja beszélni őket. Clint nagy bölcsen levonta a következtetést, hogy a rúnái igazán hasonlítanak a rovásírásra, és minden bizonnyal Thor is talál hunt a felmenői közt.
Ezután megálltak második reggelire egy vásár-piacon, és Natasha minden tudatlannal elérte, hogy Erős Pistát kenjen vastagon a szelet kenyerére, mert „a gyerekek is nagyon szeretik nachosszal, igazi gourmet eledel.”
- Meg amúgy is – érvelt nekik –, az Erős Pista megnevezése lényegében „Stark Steve,” szóval igazán oldalhelyes kipróbálnotok.
Fél órával később Tony az egy liter víz megivása után végre megint meg tudott szólalni, de a szájpadlása még mindig égetett:
- Milyen érdekes ez a fehércsoki – bökött egy tégelyre.
- Ez zsír – adta meg a kegyelemdöfést Natasha.
Ajándékba végül Erős Pista ízesített szaloncukrot vettek, ami Thornak lenyűgöző módon ízlett is; Peter pedig büszkén rakta el a zsebébe a nagymagyarországos sótartót és Rubik-kockát – amire eleinte ugyan kiakadt, hiszen „kettő ezer?!”, de Natasha megnyugtatta, hogy az errefelé aprónak minősül.
- Itt gazdagnak számítok – álmélkodott a fiú, miközben az egyeurós boltba Tony természetesen váltatlan dollárral ment be. Sam egy ízléses puttó seggel díszített kulcstartóval távozott az üzletből.
Végül a sok bevásárlószatyor egy része eltűnt, mert Bucky késve vette észre, hogy bizony lelopták róla – a karjával együtt. A Blahán.
- Nekem is bebúrták itt az egyik bőröndömet – nyugtatta Tony, amire a másik csak kiabálni kezdett.
- AZ NEM UGYANAZ, STARK!
- De, pontosan ugyanaz, mert az a páncélos bőröndöm volt.
Clint békítően veregette meg mindkettejük hátát.
- Hát akkor kapsz új kart, mondjuk egy műanyagot, amennyi opciónk van errefelé.
- Fröccsentettet – helyeselt Sam.
- Van erre 3D nyomtató üzlet? – kérdezte Peter nagy lelkesen.
Végül kitérőt tettek, hogy pótolják Bucky (ismét) elveszett bal karját, és az eladó „Akartok bele feliratot?” kérdésére egyértelműen belenyomatták a Made in Hungary szöveget.
- Könyökből nem is hajlik – panaszolta Bucky, lóbálva az új végtagját, ami egyáltalán nem volt kiegyensúlyozva. De legalább ezután senki nem bízott rá csomagokat.
A bevásárlási körutuk elmaradhatatlan része volt bort vásárolni, aminek az lett a vége, hogy megannyi üveggel távoztak, Natasha kedvencéből pedig egy hordónyit is elvittek.
A hotelben lepakolásuk után estére egy programjuk maradt, mégpedig a dunaújvárosi Halászcsárdába kitérniük, hogy jóllakottan zárják a napjukat. Ugyan a kétórás buszozás nélkül is meglettek volna, de a temérdek halászlé és töltött káposzta mindenkit kárpótolt.
A magyar vendéglátás példás ékeként fogadta őket a pödört bajszú séf, aki inkább hasonlított hordóra az egyenlő méretelosztásaival magasságban és szélességben; nem kellett sokat várniuk, hogy a házipálinkát is kihozassa nekik.
Szólt a Despacito, élőben cigányról, miközben a pörkölt és a harcsapaprikás is asztalra került. Steve-nek meg kellett állapítania, hogy ezt az alkoholt bizony igenis megérezte, és a korábban Bucky által a nyakába akasztott díszpaprikafüzért kezdte becsípve rágni; Sam versenyt ivott Clinttel a felesekből. Mire annyira becsípett volt a társaság, hogy már a rántott húsban kerestek formákat, és a rajtuk élősködő decemberi szúnyogok is megérezték az alkoholt – akkor kapták ki az asztalukhoz az egész bográcsnyi birkapörköltet, amire Thor az asztalra csapott elégedetten.
- Ez biza egy harcos eledele.
Végezetül Thor a konyhába köszönve kérdezte meg, mennyi ételük van még, mert mindet kikérnék.
- Elvitelre? – kérdezett vissza az egyik megszeppent felszolgáló.
- Helyben megesszük.
Tehát a konyha mindenből kifogyva aznapra be is zárt, és a kirendelt ételeket pedig egy szomszédos asztal odahúzásával vitték ki nekik, egy extra tálca mézeskrémes társaságában, amire Peter rögtön lecsapott.
Aláfestő zenének Bucky kikérte „azt a két kicsi LEGÓS számot,” persze csak miután beakadó műanyag ujjal begyűrte a kétezresét a húrokba.
Záráskor mindenki pukkadásig eltelve kelt fel, hogy visszainduljanak Budapestre, és a buszon ezúttal ők énekeletek hangosan, kihívásból pedig kéz nélküli kapaszkodással próbálkoztak, amivel csak az volt a baj, hogy gyakran lábbal se érték a földet. Ez egy univerzális magyar szabály a buszokon – ahogy pedig a budapesti kevéssé jól szituált társaságok is azok a késő esti utcákon.
Ez utóbbival akkor szembesültek, amikor az Astorián szembetalálkoztak egy ilyen családdal, akik nemcsak hogy felismerve őket „vasúrnak” kezdték Tonyt hívni, de akikről az is kiderült, hogy az eltűnt bőrönd is náluk landolt, amitől természetesen már rég megszabadultak jópénzért.
- Hát a román cigányok nem ilyenek – jegyezte meg végül Bucky, miközben a neki kínálgatott karórákat utasította el.
- Ez most ilyen folklór műsor? – érdeklődte Thor kíváncsian, ugyan némileg tartózkodóan.
Peter kicsit szorosabban fogta a kameráját.
- Ez most még poén, vagy kezdjek aggódni?
Lezárásként Natasha benoszogatta a barátait a hotelba, ahol egymást túlharsogva vesztek össze azon, kik menjenek fel először a lifttel, mert mindannyian úgysem férnek el.
Aznap este felkerült az első YouTube videójuk, amiben főleg az adventi vásáros és a mai piacos élményeik voltak benne – Tony csípős étel kalandja osztatlan sikert aratott. (Valahol a S.H.I.E.L.D. megmaradt keretein belül egy PR-os sírva fakadt, amiért a Bosszúállók ilyen meggondolatlanul kezelték a nyilvános megjelenésüket.)

Másnap reggel, Natasha jóvoltából intézve, egy „kacsatollat-libatollat” elszállító bemondóautóra keltek.
- Ezek nem is járnak erre! – háborgott Bucky, önkívületi állapotban léve a kevés alvástól és a kávé teljes hiányától a szervezetében. Clint nyögött a párnájába.
- Tudom, egészen Kispestről rendeltem ide – felelt Natasha rezzenéstelenül, de a kávésbögre a kezében és a mosoly a száján csak azt érte el, hogy Sam is megdobta egy párnával.
- De miért? – Tonynak nem is kellett tettetnie a zokogást, mert a tegnapi pálinkázás után lüktetett annyira a feje, hogy komolyan panaszkodni kezdjen. Steve éppen a minihűtőjükbe rakott ásványvizes palackot nézte, amiben a tegnapi pálinka egy része volt.
- Hogy megtapasztaljátok az igazi kelet-európai mindennapokat – emelte feléjük a bögréjét a nő.
Peter végre felült az ágyában, rutinosan maga elé húzva egy fánkot az éjjeliszekrényéről, mert ő sem volt hajlandó faszságokat hallgatni éhgyomorral. Thor akkor kelt fel, levéve a kócos fejéről a zajszűrő fülvédőjét.
- Miről maradtam le?
Tony elátkozta mindannyiukat hatfelé.
Az aznapi program – igen – még több bevásárlás volt, de előtte Sam javaslatára beterveztek egy jégkorcsolyázást a Városligetben. („Ő legalább utánajárt Budapestnek és a lehetőségeinek,” dicsérte Natasha.)
Mindennek az lett a vége, hogy Sam Vörösszárnnyal kamerázta a teljesítményüket, ami a következőképp alakult: Sam és Clint egymásba kapaszkodva pörögtek, azt kísértve, hogy valamelyikük horribilisan elvágódik vagy behány a következő fél percben; Tony a jégen elterülve kötött ki nagyon hamar, és azt mormolta, hogy túl öreg a szórakozáshoz is; Steve megmutatta, milyen könnyen bírja el Natashát félkézzel, amit a nézők füttyögéssel jutalmaztak; Peter pedig kivételes egyensúlyérzékkel suhant Bucky mellett, aki vissza akart vágni bizonyítással, de a nagy igyekezetében elhagyta a műanyagkarját, ami így a jégen siklott végig.
- Nyomjad, James! – kiabálta neki Sam, miközben Clint elzöldült.
- Nem James, de mindegy! – kiabált vissza Bucky, ahogy kioldalgott a pálya szélére. Thort, a megállíthatatlanul haladó tömböt, csak a fal állította meg.
- Hívjak mentőt, Mr. Stark? – viccelődött Peter, amire Tony megcsapta a kinyújtott kezét.
- Öregeket segítő szolgáltatást inkább – kotyogott közbe Natasha, amire pedig Steve csapta meg az ő vállát.

A WestEnd plázába nem igazán terveztek menni, mintsem ott lyukadtak ki, de hát mit volt mit tenni, ha ide hozta őket a sors – és Natasha kalkuláló ötletei –, akkor betérnek. Clint gyakorlott mozdulattal kerülte ki az élen haladó Natashával a parfümárusokat az ajtóban, aztán feltűnésmentesen haladtak el az évtizedek óta itt dolgozó ősz biztonságiőr mellett. Bucky, aki a mindenáron leesni készülő karjával viaskodott, felettébb gyanúsnak bizonyult.
- Szerintem terroristáknak néz minket – jegyezte meg Steve mellékesen, amire Peter idegesen pislogott körbe. Bucky nem könnyítette meg a helyzetet:
- Az jó, mert tényleg az voltam.
Natasha Thort nevezte ki találkozási pontnak, valahányszor szétszéledtek, mert ő volt a legfeltűnőbb; mint kiderült, a sapkájára varrt Magyarország-minta nyomásra világított, tehát egy jelzőfényként állt a folyosó közepén, szétnyitva a karácsony előtti napon kétségbeesetten bevásárló tömeget. Peter vett magának leértékelten néhány játékot, és ha már ott volt, egy Switchet is, hogy játszani is tudjon. Bucky heves beszélgetésbe elegyedett néhány kíváncsian bámészkodó lánnyal, akik lesújtóan közölték vele, hogy:
- Nem rossz a jelmezed, de rossz oldalon van a karod. – A megérkező Tonyt is teljességgel megsemmisítették, amikor szemrevételezték, hogy „igazán alacsony Vasembernek.”
Clint nevetve húzta be mindannyiukat a Miniso üzletbe, hogy jobb kedvre derítse őket a saját Marvel logóval ellátott árucikkeikkel – hogy aztán éppen ő csalódjon a legnagyobbat, mert sehol sem találtak Sólyomszemet.
- Persze a nemrég felbukkant űrcsajnak meg van mindene, hát ezt nem hiszem el. Az a liba, tudjátok. Valami Karen, nem tudom, sose beszéltem vele.
A félredobott Marvel Kapitány plüss szomorúan landolt egy Hulkos kosárban.
- Legalább többi Bosszúálló akad – vette szemügyre Tony az aranyszínen fénylő Vasembert a polcon, és a kosarába rakta. – Igazából enyém a joga az összes legyártott portékának, szóval tulajdonképpen nekem fogtok fizetni – szólt oda Thornak, aki egy Loki plüsst szorongatott.
- Öné az egész Marvel? – kerekedett el Peter szeme. – De hiszen felvásárolta a Disney, nem?
- Kölyök, megvettem a Disney-t.
Samék két sorral odébb ökörködtek egy letört műanyag Amerika Kapitány fejjel, amit Steve nem értékelt túl nagyra.
- Ez a legszebb randi, amin valaha voltunk – jegyezte meg Bucky, és zsebre vágta a fejet. – Kár, hogy nekem egy darab figurám sincsen.
Clint, aki három évre előre tervezett ajándékokat bevásárolni az összehordott termékekből, megnyugtatta, miközben egy lábtörlő felcsavarásával viaskodott:
- Csinálok neked egy Tél Katona utánzat plüsst az Etsy boltomba, szívem.
Tony talált egy elnyomtatott címkés „Stronge” plüsst, amit le is fotózott a kedves dokinak – amire egy tarkón csapást kapott egészen New Yorkból, egy portálon keresztül; és amire úgy megilletődött, hogy lábujjá tokázta magát a behúzott nyakával. Peter könnyezve vihogott, mert éppen sikerült lekapnia az esetet.
Mire szisztematikusan végigmentek a bolton, aztán a plázán is, a legfelső szintre érve a legkisebb csodálkozással vették észre a mozi elé kiállított Vasember szobrot.
- Ez nem is életnagyságú – észrevételezte Steve kritikusan, mellé állva mérve össze a magasságukat.
- Páncélban van, Rogers, használd a szemed – pirított rá Tony, aki felettébb büszkén húzta ki magát előtte.
- Páncélban se vagy ekkora.
Tony ezt elengedve a füle mellett tette fel a kérdést, amitől mindenki félt:
- Mennyiért fogják ezt nekem odaadni?
- Hát ha megtudják, hogy te vagy az, ingyen tukmálják rád, feltéve, ha promózod a mozit – szúrta közbe Natasha. – De neked kell majd vinned.
Tíz perces alkudozás után, amit Tony a jegyárussal, majd a kihívott menedzserével folytatott le, az életnagy(obb)ságú szobor boldog tulajaként távozott a többiekhez. A legkönnyebb szállítási megoldás egy bevásárlókocsi volt, amit Thorék szereztek valahonnan, és amiről határozottan elhitték, hogy a belerakott százforintossal ők azt meg is vették maguknak. Peter beleülve ölelte a Vasember lábát, hogy az ne dőljön el, és mellé még a táskákat is megkapta az ölébe, mert senki nem akart cipekedni. Később még megpakolták mindezt az újabb Media Marktos szerzeményükkel: egy pici hordozható sütő, ami a mézeskalácssütésüket fogja szolgálni a hotelszobájukban.
Kellően kiérdemelve egy pihenőt megálltak a földszinti Starbucksnál – ahol ezúttal nem láttak egy Lokit sem, de a női kiszolgálójuk mégis zavaróan hasonlított az istenségre –; Natasha rendelt maguknak ünnepi különlegességeket (Pista, Buci, Tóni, Tör, Petike, Nati, C mint cicabetű és Szem részére). Thor nagyon erősen hunyorított a poharára, de a sellő most nem mozdult.

Ha bárki kérdezte volna, nem Cint ötlete volt az Ecseri Bolhapiacra menniük.
Tony részben sürgető hangon hívta fel Stephent.
- Gyorsan nyiss egy portált!
- Miért, baj van?! – hangzott a kissé ideges válasz.
- Csak nyisd már!!! – Azzal átdobott egy szőnyeget a megjelenő portálon. Magyarázatul hozzábiggyesztette: – Csak hogy ne legyen a saját repülő szőnyeged magányos.
- Ő egy köpeny! – vágott vissza Stephen. – És szakítani fogok veled.
- De csak vicceltem, miért?
- Mert borzasztó az ízlésed szőnyegekben – jött az unott válasz, mielőtt eltűnt volna.
A legnagyobb szerzeményük így is a Keletiben rájuk sózott fehér műfenyő volt, ami együtt járt a rátekert ízléstelen rózsaszín boával. („Ne haragudjon—” jött oda az árus a kínai előtt. „Nem haragszom,” felelte Clint, de Bucky ragaszkodott hozzá, hogy vegyenek egy fát.)

Ezután minden készen volt arra, hogy a másnapi szentestét kényelmesen várják a hotelszobájukban. Arra mondjuk senki nem készítette fel őket, hogy minden be lesz zárva, és ha elfelejtettek lisztet venni a mézeskalácssütéshez, akkor bizony a hotelkonyháról kell kérniük.
- Te mondd, te szerethetőbb vagy – mondta Clint Thornak.
- És mélyebb hangod – helyeselt Bucky is.
Így jött vissza Thor két zacskó liszttel a szobába hozott minisütőjükhöz, miközben Peter a kamerát állította fel sütés streameléshez.
- Ne feledjétek, este ajándékozunk, mert a helyi szokásokat követjük – emlékeztette őket Natasha, miközben felütött két tojást félkézzel. Sam vele szemben a receptben görgetett.
- Sokkal könnyebb, ha felmelegítjük a mézet előre – jegyezte meg neki, amire egy kérdő szemöldökfelvonást kapott. – Mi az? Szoktam sütni.
Mindannyian Steve-ék és Buckyék szobájában voltak valahol, bár Peter így is az ágytámlán ült, Thor pedig a kád szélén foglalt helyet. A szomorúan a sarokba tolt fehér műfenyő lemondóan süllyedt a boa mellé ráaggatott díszektől, szaloncukortól és Bucky lecsatolható műkarjától.
Az esti ajándékozásnak néhány említésre méltó pillanata volt: Tony ajándéka, ami egy sámli volt Samtől, hogy kompenzálja a magasságát; a Thortól kapott kézzel kötött angyalkák, amik fel is kerültek a fára; Bucky hűtőmágnese, ami így igazán nem volt vicces, hogy nem lehetett a karjára biggyeszteni; és Steve kapott egy járókeretet.
- Ez már a harmadik idén – csóválta a fejét, és odébb tolta magától. Natasha lebiggyesztette az ajkát, míg Steve megpróbált elfojtani egy mosolyt. – Bucky is ugyanannyira megérdemli, neki rosszabb is a háta.
Peter a legújabb okosóráját nyomogatta, Thor pedig a frissen kapott szemkötőjét próbálta fel magára a tükör előtt. Natasha és Clint összeöklöztek az összeillő „Időssel vagyok” feliratos pólójukban. Sam a hajómakettjében gyönyörködött.

A másnapi városnézés azzal telt, hogy minden zárva, de nagyon szép volt.
Az esti Reszkessetek, betörők! magyarul ment a tévében, amin Natasha nosztalgiásan mosolygott Clinttel, Bucky unottan ült ki az erkélyre, Thor pedig jókat nevetett. Sam, aki eleget látta a filmet angolul, megengedhette magának, hogy ne figyeljen oda, míg Steve és Peter kissé értetlenül figyelték a szinkronizált jeleneteket. Tony szemüvege futtatta neki a feliratot, ugyan megkésve, így a reakciói is némileg csúsztatottak voltak.
- Szóval valami ilyesmi történt Budapesten? – kérdezte Tony, mikor a stáblista ment már. Clint megkomolyodva felelt neki:
- Az egész a székellyel kezdődött – mondta összeesküvő hangon.
- Meg a fiával – folytatta Natasha rezzenéstelen arccal.
Eltűnődő hümmögést hallattak mindketten, ahogy elbámultak a messzeségbe.
- Etióp Esélyegyenlőségi Ombudsman – suttogta Natasha, és mindketten hisztérikus nevetésben törtek ki.

Huszonhatodika után végre megint kinyitott a város legtöbb üzlete és létesítménye, így végül termálfürdőzés mellett döntöttek, ami előtt persze mindenkinek kellett venni fürdőruhát. December végén ez egy igen érdekes akciónak bizonyult.
A forró vízben ülve Sam unottan nézte Bucky tovaúszó karját, és Steve is csak felvonta a szemöldökét a „KARÚSZÓ” visításon. Peter az azóta is nyakába aggatott műanyag pénztartó tégellyel ment el a büfébe, hogy megegyen egy tálcaméretű sajtburgert. Thor kontyba fogott hajjal élvezte a nyugtát a medence szélén. Tony csak akkor érezte jól magát a bőrében, amikor Clint látványa megnyugtatta: nem csak neki van apukás pocakja.
- Tök mindegy, egy férfi hogy néz ki – hangzott el ezután Tonytól, mintha ugyan nem érdekelné –; a sármját a személyisége adja.
- Ha ettől jobban alszol – felelte lesújtón Natasha, azzal belökte a gyors sodrású részébe a medencének. Épp annyi időbe telt kimásznia onnan a férfinak, hogy a klór elkezdje lemarni a haj- és szakállfestékét.
- Stark, te őszülsz? – vigyorgott Sam.
- Nem.
- Hozzak majd neked dm-es festéket? – kérdezte békítően Natasha.
- … Igen.
Végül csak rózsaszínt vett, mert Tony igazán nem mondta meg, milyen színt kért. Cserébe Sam ezzel a dobozzal és csillámos hajlakkal csinált Clintnek mohawkot, amíg Tony elérte Stephennél, hogy a fodrászával kikevertetett hajfestéket küldje el neki egy portállal.

A másnapi hajfestésük alatt Tonynak döntötték el, hogy maradnak szilveszterig is.
- Ugyan mi baj lehet? – kérdezte Natasha, elmerengve Magyarország veszélyein.
- Túlélték a pálinkát, rosszabb nem lehet – érvelt Clint.
Senki sem volt meggyőzve.
Alátámasztva aggályaikat még aznap este vetkőzős pókerbe kezdtek.
Natashán három ing is volt a kezdéskor, de Steve ráadott egy negyediket – nem mintha féltette volna a becsületét, csupán meg akarta nehezíteni mindenki dolgát, mert Natasha így is piszok jó volt pókerben. Thor nem vesződött a nagy felöltözéssel, de a szerencséje meglepően nagy biztonságot nyújtott neki; Clint és Sam ugyan kabátban indultak neki, de tudták, mikor kell kiállni – az pedig a kisgatyára alázásnál jött el. Bucky alsóban és zokniban tartotta a frontot már csak a másik kettő kiesett nevében is.
Tonyt eleinte ki akarták zárni csalás miatt, de semmi nem tiltotta, hogy egy páncélban játsszon, aminek minden szétszerelhető darabja külön öltözködési tárgynak minősül. Az egyetlen, aki megtartotta a nadrágját, de csak a nadrágját, az Steve volt.
Peter, aki nem igazán nyert el még semmilyen ruhadarabot senkitől, szintén igencsak megfosztva ült ott – taktikai megfontolásból a pólóját hagyta meg, mert úgy nem látszott az asztal alatt, hogy nincs meg a nadrágja, amitől máris vezetőbbnek nézett ki a játékban. Éppen a fél zokniját rakta fel a következő körben; lekerült továbbá Tony sisakja, Natasha negyedik ingje, Thor dzsekije, Steve utolsó nadrágja és Bucky alsója.
Natasha, aki félig magára vette már a Vasember páncél elnyert darabjait is, értékelően csapott Steve seggére.
Tony gyanakodva nézett Buckyra.
- Te most komolyan bedobtad az alsónadrágod? Nem volt más?
- Van zoknim. – A pókerarc egyszer sem tört meg rajta. – De fázósak a lábujjaim.
Clint, akinek azóta is rózsaszín csillámos haja volt, éppen egy mézeskaláccsal koccintott Sammel.
Bucky lealázott mindenkit ebben a körben, így a dzsekit az ölébe terítve és a sisakot a fejébe húzva dőlt hátra.
A következő körökben az összes nadrágot birtokló Thor megszerezte a körbejáró inget és a hajába fonta; Steve kiesve a vesztesek mellett foglalt helyet; Bucky pedig hivatalosan is mindössze egy sisakban ült velük szemben. Tony változatlanul jól állt. Natashának kezdett melege lenni a hat kabátban.
Peter vonakodva rakta le a Pókember karóráját, mert továbbra sem volt hajlandó megválni a pólójától. Tony kapva az ötleten a saját óráját is lecsapta az asztalra, ám Natasha megállította.
- Az nem ér, a páncélodnál meghúzom a határt.
- De hát Peternek számított a karóra, nekem miért nem? – méltatlankodott.
- Azért – válaszolta Natasha –, mert ő egy tizenhat éves gyerek.
- … Jogos.
- Miért is játszunk vele vetkőzős pókert? – kérdezett közbe Bucky.
- Nem tudom, de félek – vallotta be Peter. Ezután megengedték neki, hogy kiálljon, ezzel mindössze Thort, Tonyt, Natashát és Buckyt hagyva játékban. Az utóbbi kettő kalkulálón összenézett. Ideje volt lealázni Tonyt. Thor megmaradhat semleges partinak.
Mindössze tíz percükbe telt, hogy Tony kezdjen ideges lenni.
- Nem is szerettek – mondta vádlóan nekik, aztán a telefonba is, amivel felhívta Stephent: – Nem is szeretnek.
- Hányszor mondjam el, hogy DOLGOZOM? – háborgott fel Stephen kihangosítva. Éppen egy szem és megszámlálhatatlan kar állta útját egy másik dimenzióban, ahol nem is kéne legyen térerő. Mindez nagyon érdekes információ lett volna, ha nem készül meghalni egy csáptól.
- … Segítsek? – kérdezett vissza végül Tony.
- Csak ne legyél láb alatt, bár az neked nehéz, mert elég alacsony vagy.
Clint hahotázásával telt meg a szoba, miközben Tony megsemmisülten pislogott a kinyomott hívásra.
- Oltani még tud, akkor nincs nagy baja.
- Na – szólt oda Natasha Buckynak –, most, hogy Tony kellően nem tud koncentrálni, elpicsázzuk.
És sikeresen el is picsázták.
A játszmát mégis Thor nyerte, amin ő volt a legjobban meglepve.

Szilveszter előtti napokban elmentek pezsgőt venni, aztán pótolni a pezsgőt, amit még szilveszter előtt megittak, majd még egy kis pezsgőt venni, hogy maradjon azért tartalékba is.
Az egyik ilyen üveggel a kezükben mentek ki a Lánchídra, hogy ott várják meg a tűzijátékot; Tony, aki egy ezüst-arany flitteres mellényben feszített, amibe Natasha egy falloszt rajzolt, és akinek nem a kis pezsgő volt az egyedüli alkohol a szervezetében, nagyon hangosan panaszkodott arról, hogy le fog hugyozni a Dunába. Steve igen határozottan rászólt, hogy nem fog, miközben visszahúzta maguk közé.
Natasha ígéretéhez híven megengedte Peternek, hogy felmásszon a híd tetejére, persze feltűnésmentesen, hogy onnan fényképezze őket és a látványos fényeket. Thor ünnepi csákóval a fején és kazuval a szájában meredt fel az égre, miközben Steve a vállára vette Natashát. Clint Buckyt vette a nyakába, Sam pedig határozottan nem sértődött meg azon, hogy így ő van a legalacsonyabban. Erre a gondolatra azonban gyanakodva pillantott körbe.
- Várjunk, hol van—
- Szeretnék néhány szót szólni – hangzott fel Tony kellően összemosódó hangja a híd tetejéről –, részegen.
- TONY – produkált Steve sírógörcshöz hasonlatos nevetést, és inkább eltakarta az arcát, amikor az említett tényleg lepössentett a hídról a vízbe – mint azt az összes Bosszúálló, a híd népessége, és az otthoni tévénézők is megszemlélhettek, mert a kihelyezett kamerák határozottan felvették az esetet.
- Oh, ez annyira ki fog kerülni Pesten Hallottamba – suttogta Bucky ábrándosan. Thor megfújta a kazút.
Peter felettébb zavartan vitte le végül Tonyt, aki nem volt hajlandó elárulni, hogyan is került a Lánchíd tetejére.
- Na menjünk innen – vihogta Sam, és karon ragadta Thort, akinek az egy szemében tükröződött a zavartalanul folyó tűzijáték.
- Boldog új évet! – kiabálta Tony a telefonjába. Stephen frusztráltan kiabált vissza:
- Este hat van nálunk, Tony!
- Nem érdekel!
- Jó!!!
Cserébe Stephen felverte reggel hatkor, hogy ő is jó hangosan kívánjon a nem másnapos, hanem még aznapos Tonynak boldog új évet.

Mire kipihenték az estét, senkinek sem volt kedve újabb utazással fáradni, de Natasha kegyetlen szigorral vett rá mindenkit, hogy szedelőzködjön, mert van egy gépük és egy vonatuk, amit el kellett érniük.
- Vonat! – hápogott Tony, és csak csapkodni tudott. – Mindezek után még el kell szenvednem újabb órákat egy vonaton?!
- Aki a Dunába vizel élő adásban, az meg se szólaljon.
És duzzogva, de nem is szólalt meg a következő fél órában, ami alatt beletuszkolt mindent a bőröndjeibe.
A vonatút ugyanolyan volt, mint idefelé, csak a másik irányba, egyértelműen. És megálltak Csárdaszálláson, csak senki sem tudta, miért.
- Legközelebb elmehetünk Velencére – jegyezte meg Natasha, ahogy a magángépükbe pakoltak be. Az első hópelyhek szállingóztak körülöttük. Thor egy gazdátlan Starbucks poharat nézett az ülésén. Peter fejhallgatóval pötyögött MJ-nek, és halványan vigyorgott.
- Olaszországba? – kérdezte Tony reménykedve, felrakodva a bőröndjét.
- Nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése